2012. április 25., szerda

Bálint 1 éves

Ma egy éves. Egészen különleges fickó, kb. mint minden hasonló korú gyerek :) Nagy baba volt, 59 centivel és 4 200 grammal született. Itthon rutinosan fogadtuk, nem volt vele semmi gond, kezdetektől fogva jól aludt, jól evett, jó gyerek. Van egy hemangiómája az orrnyergén, ezzel járunk néha fagyasztani, Eszternek a füle mögött volt, kb. 2 éves korára múlt el. Egyszer volt lázas, 2-3 nap alatt átrohant rajta az influenza, taknyos csak 2-3-szor volt 1-1 napra, szóval elég stramm gyerek, kb. mint Eszter volt. Ha már hasonlítás, a feje formája (apai ágon örökölt körtefej :) és az alkata Emmára hasonlít, a bőre, szeme színe és belső tulajdonságai Eszterre. Meglepően türelmes, ha az ágyunkon ücsörög, százszor fel lehet borítani, visszaül és nem hisztizik. Emma szerintem a második alkalom után megharapott volna :) Voltunk vele már első nyáron Balatonon, ősszel kapott útlevelet is, de végül ősszel Zágrábba nem mertük elvinni. Idén tavasszal viszont jött velünk Lengyelországba és Csehországba, többször voltak Pécsen is, sokkal jobban bírja az utazást, mint a lányok. Eleve edzettebbnek kell lennie, itt nyüzsög körülötte a két nagylány, hetente többször vagyunk esténként szüleimnél, öcsém gyerekeivel is sokat találkozik. Szereti a társaságot, akár arról van szó, hogy átjön a szomszéd baba, akár arról, hogy reggel bekísérik a lányokat a suliba. Amikor nagyon tömören akarom jellemezni a viselkedését, mindig azt mondom, "Olyan kedves gyerek!".
A játékokban is Emmára hasonlít, szereti a mütyüröket, apró dolgokat felcsippenteni és belerakni pl. egy tálkába vagy zacskóba. Ami igazán nagy kedvence, az a konyha. Imád a konyhában lébecolni, kinyitni a szekrényajtókat, kipakolni a lábosokat, anya vagy mama karjából nézni, hogy fő az étel, hogyan veszik le a lábosfedőt és kavarják a tartalmát. Akárhol vagyunk, vendégségben, játszóházban, mindig a konyhához megy, szülinapjára meg is kapta az áhított ikeás gyerekkonyhát. Tovább tartott összerakni, mint egy ruhásszekrényt, komoly a cucc :)
A kertben is imád lenni, főleg földet meg mindenféle izgalmas dolgokat pakolgatni, csippentgetni, szájba venni. A trambulint még egészen kedveli, a hintáért viszont nincs nagyon oda, nemrég kapott egy babahintát, most már legalább beleül. Amitől sokat a várok, az a bringázás, mármint egyelőre mögöttem a gyerekülésben. A lányok imádták, remélem neki is bejön és akkor vihetem úgy a nagyokat suliba, hogy Bálint elkísér. Idén tavasszal ugyanis alig voltunk bringával iskolában, Bálintnak olyankor nagyon hiányzik az a program, hogy bemehessen reggel a lányokkal a többi gyerek közé (Eszter sokszor beviszi az osztályba, ismeri már minden gyerek).
Szeret fürdeni is, öltözködni persze nem, bújós típus, anya a minden. Én úgy emlékszem, a lányok nem voltak ilyen anyásak, Réka szerint igen, a fene se tudja már, többet kéne videózni, az biztos. Januárban állt fel és talán még abban a hónapban rájött, hogy egy kisszéket vagy fellépőt maga előtt tolva tud járni. Aztán szép lassan 2-3 lépést magától megtett, pár napja már bátran, métereket jár egyedül, egész ügyesen; a lányok is 1 éves korukra tanultak meg járni. Még mindig szopizik (Eszter 1 éves koráig, Emma 10 hónapos koráig szopizott), ebben ő lesz a rekorder, mostanában kezdi megunni az üveges bébikajákat és tér át a normális ételekre, mindig kap abból, amit mi eszünk.
Nagyon érdeklődő, szeret kipróbálni dolgokat, másol, mint egy majom. Emiatt már télen tudta pl. azt a kunsztot, hogy egy-két menettel visszacsavarja egy palackra a kupakot vagy ha szerelek valamit, elővesz egy csavart és ugyanúgy tuszkolja a lyukakba. Hasonló módon a konyhában Rékának nyújtja a kis lábosát, hogy rakja fel azt is a tűzhelyre.
Ahogy a betegségek, a balesetek is elkerülték, egyszer Emma cipelte és leejtette, hanyatt vágódott és koppant a feje, akkor picit megijedtünk, de nem lett nagyobb baj. Beszédben a lányok előrébb jártak ilyen korukban (ők nem csak integettek, mondták is, hogy pá-pá meg ilyesmik), ő most kb. annyit tud, hogy táj-táj meg egy-kettő (a kettő ebből általában "ke!"). De nagyon nyitott, érdeklődve figyel minden embert, a suliban el is terjedt róla, hogy ő az a kis mosolygós baba. Naná, anyja karjából minden tökéletes :)
Most 8 foga van, 76 centi, 10,7 kg, a dokinéni táblázata szerint teljesen átlagos. Mi tudjuk, hogy csak kívülről :) A lányok imádják, ők szerencsére egymással is nagyon jól elvannak, remélem hármasban is olyan kiegyensúlyozott társaság lesznek, mint a két nagy. Eszter ráadásul felelősen tud vigyázni is rá, nem csak sután-bután emelgeti és gyűrögeti, hanem érzi az igényeit de egyúttal tisztában van a korlátaival.
Hát nagyjából ennyi. Uramisten, de jó, hogy megszületett!


2 megjegyzés: