2012. október 21., vasárnap

Csergezán Pál kilátó

Nem vagyunk nagy túrázók, de azért ha bekötött szemmel ledobnának éjszaka valamelyik környékbeli hegyen, reggelre hazatalálnék. Sokszor kirándulunk a kisvasúttal is megközelíthető Hárs-hegyre a Kaán Károly kilátóhoz és a kis hárs-hegyi kilátóhoz, valamint az Erzsébet-kilátóhoz a János-hegyre.
Pár éve tervezem már felkeresni a Budai-hegység legmagasabb pontján (559 m, a János-hegy csak Budapest legmagasabb pontja 529 méterrel), a Nagy-Kopasz csúcson épült, 32 méter magas Csergezán Pál kilátót, nagyon tetszett képekről és közel is van.. Annyira azért nem, hogy otthonról a gyerekekkel gyalog nekivágjunk, elmentünk hát kocsival Nagykovácsiba. A kilátó a település legutolsó utcájától ~4 km-re van, elég rendes tempóban haladtunk, egyedül akkor szusszantunk, amikor Bálint már unta a babakocsit és sétálni akart, így bő egy óra alatt felértünk. Nagyon szép a turistaút, a babakocsi is épp elfért mindenhol és át lehetett erőltetni a vízmosásokon, kisgyerekekkel is simán vállalható. A kilátó vitorla alakú, amennyiben elfogadjuk, hogy a Burdzs al-Arab is az. Nem tudom, milyen időközönként tartják karban, de jó állapotban van, az acél kapcsolatok és erősítések miatt a Kaán-Károly kilátóban mindig érezhető imbolygásnak itt nyoma sem volt. A formája miatt a lenti szinteken feleslegesen tágas pihenők vannak, fent viszont 10-15 ember kényelmesen körülnézhet. A kilátás nem annyira látványos, mint a budapesti kilátókból, bár biztos van, akinek a város látványa nem előny, innen mindenesetre látványos a János-hegy és Hárs-hegy közti magasságkülönbség.
Klassz túra, Nagykovácsiból 3 óra alatt kisgyerekekkel, kajálással, sok megállással is bejárható, a Telki utca végétől kell követni a zöld jelzést, majd az erdőnél rátérni az ebből balra nyíló zöld háromszögre.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése